Najbolje vreme za zimsko prskanje voća crvenim uljem i plavim kamenom (Bordoška čorba) zavisi od vremenskih uslova:
- Pre padavina – Ako se očekuje kiša ili sneg u roku od 24 sata, bolje je sačekati jer bi padavine sprale zaštitni sloj i smanjile efikasnost tretmana.
- Nakon padavina – Idealno je prskati nakon kiše ili snega, kada se voćke osuše i nema opasnosti od mraza u narednim danima. Tako će preparati ostati na kori i delovati duže.
Redosled prskanja:
- Plavi kamen (Bordoška čorba) – koristi se za suzbijanje gljivičnih bolesti (čađava pegavost, kovrdžavost, monilija). Prska se u fazi mirovanja pupoljaka, najbolje krajem zime (februar–mart) kada nema padavina.
- Crveno ulje – koristi se za uništavanje prezimljujućih štetočina (jaja lisnih vašiju, grinja). Prska se posle plavog kamena, kada pupoljci nabubre, ali pre listanja (mart).
Zaključak:
Najbolje je prskati u suvom periodu nakon padavina, kada se drveće osuši i nema jakog vetra ili mraza.
No comments:
Post a Comment