Popular Posts

Zimsko prskanje voćaka

Zimsko prskanje je pri kraju,ko nije orskao u februaru ima sada popravni ali da čujemo kako to ide:

Najbolje vreme za zimsko prskanje voća crvenim uljem i plavim kamenom (Bordoška čorba) zavisi od vremenskih uslova:

  • Pre padavina – Ako se očekuje kiša ili sneg u roku od 24 sata, bolje je sačekati jer bi padavine sprale zaštitni sloj i smanjile efikasnost tretmana.
  • Nakon padavina – Idealno je prskati nakon kiše ili snega, kada se voćke osuše i nema opasnosti od mraza u narednim danima. Tako će preparati ostati na kori i delovati duže.

Redosled prskanja:

  1. Plavi kamen (Bordoška čorba) – koristi se za suzbijanje gljivičnih bolesti (čađava pegavost, kovrdžavost, monilija). Prska se u fazi mirovanja pupoljaka, najbolje krajem zime (februar–mart) kada nema padavina.
  2. Crveno ulje – koristi se za uništavanje prezimljujućih štetočina (jaja lisnih vašiju, grinja). Prska se posle plavog kamena, kada pupoljci nabubre, ali pre listanja (mart).

Zaključak:
Najbolje je prskati u suvom periodu nakon padavina, kada se drveće osuši i nema jakog vetra ili mraza.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews