Popular Posts

Grijanje na struju ili nešto drugo

 Za grijanje na struju,na primje rstan je oko 60 m2 potrebno je da u svakoj sobi ima konvektor različite jačine naravno tako da bi za jednu grejnu sezonu potrošili oko 700 -1000 KM.Ali ne mora biti ta cifra ako je objekat obložen stiroporom,te ako se ulazna vrata i prozori često ne otvaraju te ako se noću smanji temperatura  u objektu na minimalnu i ugodnu za spavanje onda bi se moglo puno manje potrošiti struje.

Ipak neki zli jezici govore da je za samo  jedan mjesec potrebno 1200 KM izdvojiti za grijanje na struju samlo ne kažu koji je apšarat toliko mogao potrošiti jer konvektor to nije.Imam jedan konvektor od 2000 kw i baš ne troši mnogo struje iako zna potrošiti ako radi na maksimumu tj. na 6 podioku potroši i do 200 KM mjesečno zajedno sa drugim kućanksim aparatima.



Pelet se sada uopšte ne isplati jer za isti objekat je potrebno 3 tone peleta što iznosi oko 3000 KM iako je to cijena za cijelu grejnu sezonu mnogo je.Zatim peć na pelet je preskupa.

Sjećam se peći na drva u svakoj sobi po jedna turska ona susler  i ne potroši mnogo oko 5 m za jednu zimu za cijeli sprat stana ili kuće od oko 60 m2.Problem je što u gradskoj zoni a sve više i una selu sve gospoda malo ko ima ove peći ili slične.


Tags:peć,struja,grijanje,konvektor,pelet,

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews